• Dit is vitaliteitsmanagement

    Dit is vitaliteitsmanagement

Vitaliteitsmanagement

Bedrijfsvitaliteit, wat houdt dat in?

Bedrijfsvitaliteit heeft alles te maken met de lichamelijke en geestelijke gezondheid van uw eigen medewerkers. Het is belangrijk dat u als werkgever goed op de hoogte bent van de belastbaarheid van uw medewerkers. Wanneer dit uit verhouding is met de belasting, ontstaat er een disbalans. Dit resulteert in verschillende, helaas veel voorkomende problemen als psychische klachten, een ongezonde leefstijl en verzuim. We hoeven u waarschijnlijk niet in veel woorden uit te leggen dat dit voor een verminderde werksfeer en onnodige kosten kan zorgen. Vitaliteitsmanagement is daarop het antwoord.

De werkgever als inspirator

U als werkgever kunt daar een belangrijke rol in spelen. Het belangrijkste aspect van verandering is bewustwording. We ervaren vaak dat medewerkers wel wíllen veranderen, maar moeite hebben met het daadwerkelijk actie ondernemen. Door vitaliteitsmanagement in te zetten creëert u met uw bedrijf een goed startpunt. Door een of meerdere van onze diensten in te zetten worden medewerkers aan het denken gezet over mentale en fysieke gezondheid. Hiermee brengen we een bewustwordingsproces op gang over de leefstijl van uw medewerkers en maken we de persoonlijke gevolgen duidelijk. Preventie van deze risico’s zorgt uiteindelijk voor gezondere medewerkers, en dus minder verzuim. Win-win!  

Preventie A la Carte uit Groningen, een kijkje in de keuken.

PAC Groningen biedt een ‘vitale menukaart’ met verschillende diensten. De afgelopen jaren heeft PAC Groningen zich ontwikkeld als vitaliteitspartner. Bedrijven uit alle branches kunnen ons inzetten om medewerkers te begeleiden naar ‘duurzame inzetbaarheid’. Dit houdt in dat we helpen om verzuim en disfunctioneren van medewerkers te voorkomen. Voor het reduceren van verzuim zie verzuimmanagement. Geen bedrijf is gelijk, daarom vinden we het belangrijk om maatwerk te leveren met een integrale aanpak. Dit doen we aan de hand van volgend model: (Zie afbeelding)  

Missie visie diagram duurzame inzetbaarheid ambitie werknemer werkgever

Stap voor stap vitaler

Om een succesvol plan aan te bieden werken we met u als werkgever naar een gedegen strategie. We delen dit op in zes fases: 

1. De uitdaging vaststellen

Waar liggen de knelpunten? Waar is verandering hard nodig? Aan de hand van een bedrijfs-/oriëntatiescan, cultuurscan brengen we uitdagingen binnen uw bedrijf in kaart.  

2. Analyseren

Door metingen als een PMO, een vitaliteitsscan of een inzetbaarheidsspreekuur en/of leidinggevendenscan kunnen we uitdagingen op persoonlijk niveau in kaart brengen.  

3. Een plan van aanpak

Naar aanleiding van de uitslagen van bovenstaande testen maakt PAC samen met u een plan op maat. Daar kunnen natuurlijk ook reeds bestaande analyses als een MTO of een RI&E in meegenomen worden. 

4. Interventies inzetten 

Naar aanleiding van de analyse en het plan van aanpak kunnen interventies ingezet worden zowel breed in de organisatie als wel op team en/of locatie niveau. Zie trainingen en workshops

5. Evalueren

Hebben uw medewerkers u gehoord? Zijn ze tevreden? Vinden ze dat u meer en voldoende aandacht aan hun vitaliteit én ook duurzame inzetbaarheid hebben besteed? Alle antwoorden op deze vragen komen naar voren in de (eind) evaluatie.   

6.  Implementeren en borgen in de organisatie

Het implementeren van een plan kost vaak de nodige tijd en energie. We staan daarbij als specialist aan de zijlijn om te ondersteunen en bij te sturen waar nodig.  

Stappen in cirkel vitaliteitsmanagement

Aan de slag met implementatie van duurzame inzetbaarheid

Het volledige proces kan een lang traject zijn. Wel zal dit voor het beste resultaat voor uw medewerkers en uw organisatie zorgen. We begrijpen het echter als u klein wilt beginnen of al goed op weg bent. Daarom is het ook mogelijk om een deelgebied van dit proces aan ons over te laten. We gaan hierover graag met u in gesprek! 

Samenwerking met PAC kenmerkt zich als ontspannen, laagdrempelig, creatief, to the point en flexibel

Aukje Jorritsma
Regiomanager Kwadrantgroep

Ons ‘Preventie A la Carte’ menu

Vitaliteitsevent

Preventief medisch onderzoek (PMO)

Vitaliteitsanalyse

Workshops en trainingen

Neem geheel vrijblijvend contact op!

Geen organisatie is gelijk, heel begrijpelijk wanneer u een hele specifieke vraag of aanvullende informatie nodig heeft. Vul uw contactgegevens in, dan kom ik zo snel mogelijk bij u terug.