• Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

  Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Preventief Medisch Onderzoek (PMO) laten uitvoeren

Net als het Preventief Arbeids Gezondheidsonderzoek (PAGO), is het PMO een verplicht medisch onderzoek bedoeld voor werknemers.
Het PAGO is alleen maar gericht op de risico’s die te maken hebben met werk. Deze risico’s staan in uw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Doel van het PAGO is de gezondheidsschade op te sporen die is ontstaan door deze arbeidsrisico’s. De bedrijfsarts adviseert over de inhoud en hoe vaak de PAGO nodig is.

Maar het PMO kijkt verder dan het PAGO, naar meer dan alleen de gezondheidsrisico’s door werk. Het PMO bekijkt de algehele gezondheid van uw werknemers. Het gaat bijvoorbeeld ook in op leefstijl en psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkstress. Het is dus een uitgebreider onderzoek en het geeft de werknemer inzicht in zijn of haar lichamelijke en mentale gezondheid. Als dat nodig is, kan de werknemer gericht aan de slag met zijn of haar gezondheid en leefstijl. Onze adviseur Duurzame inzetbaarheid en Vitaliteit kan u hierover adviseren

Een PMO: voor een gezond bedrijf

Uit onderzoek is gebleken dat er drie redenen zijn waarom bedrijven een PMO inzetten: 
 1. Ambitie, willen werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers; 
 2. Ellende, er is echt iets mis in de organisatie en/of er is een hoog ziekteverzuim; 
 3. Gewoonte, in dit geval omdat het een wettelijke verplichting is. 

Heeft een PMO zin? Zeker!

Tenminste, als er daadwerkelijk wat met de uitslagen wordt gedaan. PMO moet gezien worden als ‘vinger aan de pols’. Samen met het bedrijf moeten we ervoor zorgen dat de deelname zo groot mogelijk is en iedereen de juiste begeleiding krijgt. PAC Groningen staat klaar om aan de hand van verschillende communicatiemethodes te starten aan het bewustwordingsproces!  

PAC biedt het PMO aan vanuit de ambitie om samen met alle stakeholders zoals de bedrijfsarts, leidinggevenden het MT en/of directie te willen werken aan het duurzaam inzetbaar maken en houden van medewerkers. Het PMO is erop gericht om medewerkers gezond, vitaal en competent te houden, zowel mentaal als fysiek. Dit zorgt uiteindelijk voor fittere medewerkers, een grotere inzetbaarheid, meer productiviteit en een lager ziekteverzuim. 

Enkele PMO voorbeelden

We richten een PMO in principe altijd op maat in. Dit is afhankelijk van wat er speelt in een organisatie. De resultaten van een RI&E of een MTO worden vaak meegenomen tijdens het bepalen van methodieken. Enkele gangbare modules zijn; 

 • Health check eventueel met audio test
 • Onderzoek met de ‘Diagnostick’
  periodiek medisch onderzoek appel hart
 • Onderzoek naar werkdruk, werkstress, de digitale “PAC Vitaliteitsscan” 
 • Vitaliteitsspreekuur met onze sociaal bedrijfskundig psycholoog 
 • PMO fysieke belasting en belastbaarheid 

Bovenstaande is slechts een greep uit de mogelijkheden. Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat het beste past bij uw wensen en organisatie! En altijd met zowel individuele rapportage voor de medewerker als anonieme groeps-afdeling rapportage voor de organisatie. 

 

PAC heeft ons goed ondersteund bij de uitvoering van het PMO. Met aandacht, daadkrachtig, flexibel en meedenkend. Een fijne samenwerking en voor herhaling vatbaar!

Suzanne Vos, HR-adviseur
Essity Operations Hoogezand B.V.

Ons ‘Preventie A la Carte’ menu

Vitaliteitsevent

Vitaliteitsanalyse

Verzuimmanagement

Workshops en trainingen

Neem geheel vrijblijvend contact op!

Geen organisatie is gelijk, heel begrijpelijk wanneer u een hele specifieke vraag of aanvullende informatie nodig heeft. Vul uw contactgegevens in, dan kom ik zo snel mogelijk bij u terug.